Flugfotografering made easy

Vi flugbindare delar gärna med oss av våra flugor. Ett sätt är att lägga ut bilder på webben. Tyvärr är bilderna många gånger så dåliga att man knappt ser hur flugan ser ut. Det är helt onödigt, eftersom man med enkla medel kan få till en bra bild. Här nedan ser ni hur jag gör när jag snabbt vill ta en bild av en nybunden fluga. Och ja, det fungerar med gamla flugor också. Klicka på bilderna för förstoring.

Kommentarer
Kamera, stativ: Vid makrofotografering är det absolut nödvändigt att ha stöd för kameran. Ett stativ är förstås det bästa, men även att ställa kameran på en hög böcker e.d. fungerar. Använd också självutlösaren för att undvika skakningsoskärpa, vilket är lätt hänt även om du har stöd.
Kamera, närgräns: Har du en skapligt ny digitalkamera kan du plåta flugor. Har du en kompaktkamera ställer du in den på makro (oftast är symbolen en liten blomma/tulpan). Med den inställningen kan du gå så nära att flugan tar upp hela bildytan.
Har du en digital systemkamera och ett makroobjektiv kan du också gå nära. Har du inget makroobjektiv får du gå så nära du kan med det objektiv du har. Här är det viktigt att du har kamerans bildinställning inställd på högsta kvalitet. Detta för att du senare ska kunna beskära bilden så att bara flugan blir kvar på bilden.
Kamera, vitbalans (WB): Om du använder vanliga glödlampor ställer du in kameran på just glödlampsljus. Gör du inte det blir bilden gärna för gul. Ett ännu bättre alternativ är att ställa in vitbalansen manuellt (fungerar bara på systemkameror och mer avancerade kompaktkameror). Hur man gör skiftar mellan olika kameror, så konsultera manualen. Om man vet vilken färtemperatur de lampor man använder har kan man ställa in exakt den vitbalans som passar. Jag har för mig att jag har kameran inställd på  2400 K när jag använder glödlampor. Läs mer om färgtemperatur här: http://www.voodoofilm.org/artikel/fargtemperatur.aspx.

Pappret under flugan finns där för att reflektera ljuset upp på flugans undersida och därmed ge ett jämnare ljus.

Justera lamporna för bästa resultat. Kanske ska den ena vara närmare flugan än den andra. Kanske ska de vara placerade mer ovanför flugan. Du måste prova dig fram.

Med den här ljussättningen blir bakgrunden ganska mörk. Vill du ha en ljusare bakgrund måste du belysa den med ytterligare en lampa.

Det enklaste är att ha flugan i städet, men du kan förstås hitta andra alternativ: en peang, en pinne, en hackeltång.

Resultatet:
Här ser man båda lamporna och det vita pappret under flugan reflekteras i guldskallen. Man ser också att jag justerat lamporna så att den ena är närmare flugan än den andra. Detta för att guldskallen inte ska bli för ljus.

Detta inlägg publicerades i Fotografering. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Flugfotografering made easy

  1. Jon Hanson skriver:

    NICE! 🙂 Bra bra bra! //Stolt

  2. fiskrens skriver:

    Bra. Nu behöver inte jag slita mitt hår längre då färgåtergivningen blivit kass. Nu vet jag hur jag skall göra. Tack!

  3. Härlig artikel, ska prova och försöka bli av med mina skräpbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s