Att fotografera sin egen fångst

Vi som förespråkar catch & release och vill ha en bild på vår fångst måste agera snabbt. Fisken får t.ex. inte vara uppe ur vattnet för länge och vi måste handskas varsamt med den för att inte skada slemskiktet. Fiskar vi tillsammans med någon annan är fotograferingen inget problem, men fiskar vi ensamma blir det direkt lite besvärligare. Alla kameror har en självutlösare som vi kan använda, men hur? Här ska jag ge några tips.

En kamera med vidvinkel underlättar
Med vidvinkel (<28 mm) är det enklare att få med det du vill på bilden.
Du behöver inte ställa kameran så långt bort, och får därför mer tid att förbereda dig. Skärpan är lättare att ställa in eftersom skärpedjupet blir större.

Man behöver förstås inte ha en kamera med vidvinkel för att kunna plåta sin fångst. Mina kompaktkameror har 35 mm brännvidd, och det fungerar alldeles utmärkt. När jag använder systemkameran använder jag min 28 och genast blir det enklare.

Du bör ställa in skärpan i förväg, för när du trycker på avtryckaren ställer kameran in skärpan efter det motiv som just då är i fukusområdet. Har du ingen direkt bakgrund, vilket är ganska ovanligt ute vid vattnet, kommer du med din fisk bli rejält suddig. Eventuell skärpa kommer ligga långt bakom dig. Rikta därför kameran mot den plats/sten du kommer stå på och tryck på avtryckaren (med självutlösaren aktiverad). Är det svårt att fokusera kan du t.ex. ställa fram ditt spö.

Använder du systemkamera är det enklare. Stäng av autofokusen och använd manuell skärpa. Ställ in skärpan på rätt avstånd. Nu är det bara att aktivera självutlösaren och ta plats.

Ofta hamnar kameran ganska lågt, vilket gör att din bakgrund blir himlen. Kameran kommer nu exponera (ställa in ljuset) efter himlen. Eftersom himlen i regel är ljusare än du kommer du bli alldeles för mörk. Detta går till viss del att justera i efterhand, men det bästa är alltid att eftersträva ett så bra original som möjligt. Kompensera därför ljuset med 1-2 bländarsteg när du använder kompaktkamera. Med fisken liggande i håven är det ingen fara att ta några provbilder för att få bästa resultat. Rikta då kameran mot marken där du kommer stå.
Använder du systemkamera är det enklast om du ställer in exponeringen manuellt (M) och tar provbilder.

Använd stativ – även i fält
Med ett justerbart stativ behöver du inte leta efter en lämplig och plan sten e.d.
Det finns gott om små, smidiga, lätta, prisvärda stativ.
Eliminerar skakningsoskärpa pga vind.
Säkrare (stabilare) när du ställer kameran på en sten ute i vattnet.
Enkelheten gör att du tar fler bilder.

Det här stativet har jag använt i många år, Manfrotto Bordsstativ 709 inkl kulled . Litet, smidigt, hållbart. Inte så lätt, men metallkonstruktionen gör det mer slitstarkt. Ytterligare en fördel är den lösa kulleden. Det gör att jag kan använda den även på mitt enbensstativ.

Under de senaste åren har Gorillapod spottat ut olika modeller. Nu finns det modeller för allt från 250-grams kompaktkameror till de tyngsta systemkamerorna. En stor fördel med de här stativen är de böjbara benen som gör att staivet kan sättas fast nästan var som helst – på en sten, runt en gren. på en bilruta, på en ryggsäck.

Ett enkelt, billigt och bra tips är att själv sy ett ”stativ”. Sy ett litet ”kuddfodral” i valfritt tyg, ca 15×15 cm (anpassa efter din kamera) och fyll det med ärter. Det ska vara ganska löst. Sy ihop. Klart! Kudden lägger du sedan på underlaget och kameran ställer du ovanpå. Med hjälp av ärterna justerar du kameran som du vill ha den. Om du sedan går vilse har du dessutom nödproviant. Tyngre alternativ som också fungerar är ris eller sand. Numera finns liknande påsar/kuddar att köpa: The Pod Blue Pod.

Cyberphoto har ett omfattande sortiment av mini- och resestativ.

Lycka till och dela gärna med er av era bilder!

Annonser
Det här inlägget postades i Flugfiske, Fotografering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s