Kolahalvön 2014

Nu är planeringen för 2014 års öringfiske på Kolahalvön färdig!
I år firar jag tio år som gruppledare och vill därför göra något speciellt. Jag vill prova något nytt, något med expeditionskänsla.

rynda_trout

Svaret på mina krav blir Upper Rynda, ett område vi 2009 besökte under värsta möjliga väderförhållanden (se var vi hade campen på bifogad karta). Naturen slå det mesta och området är fullt av både strömvatten och sjöar. Det här är relativt obruten mark. En grupp påbörjar varje år sin kanotfärd här uppe. De har alltså fiskats här tidigare, men mycket sparsamt och inte i närheten så mycket som sträckorna i Kharlovka och Litza.

Vi åker vecka 29 (12-19 juli) som anses vara en av de bästa veckorna. Vårfloden har dragit sig tillbaka, vattenståndet har stabiliserats och kläckningarna är som störst. Vi kommer ha vår camp mellan två stora sjöar, se ”Middle Pools” på bifogad karta. Med båt kan vi förflytta oss över sjön och har därmed totalt ca 14 km strömsträckor i Rynda. Sedan tillkommer småströmmar och sjöar. I strömmarna finns det förstås gott om öring. Kanske är den inte riktigt lika stor som i Kharlovka, men en trolig snittvikt på 1,8-2 kg tycker jag är helt OK. I sjöarna finns det dessutom röding. Jag har hört talas om exemplar på fyra kilo…

upper_rynda_text

Då området är så stort sker ingen förflyttning i mitten av veckan. Vi ligger alltså på samma ställe hela veckan. Det innebär mer fisketid då vi slipper riva och bygga camp en halvdag. Dessutom påverkar det priset i positiv riktning, då helikopterlyften är det som kostar mest under resan. Den här veckan ligger 1 050 USD (idag ca 6 700 SEK) under en ”normal” öringvecka och kostar alltså 2 700 USD (ca 17 700 SEK)i stället för 3 750 USD. Här har du chans att få en riktigt häftig vildmarksupplevelse till ett skapligt pris. I priset ingår nästan allt från Murmansk: alla transporter (buss + helikopter), fiskelicenser, mat och alkoholdri dryck, engelsktalande kock, tält. Du tar med sovsäck, liggunderlag och all personlig utrustning.

rynda_tail

Priset gäller från Murmansk. Hur vi tar oss dit får bli en senare fråga. Vi har åkt på lite olika sätt tidigare:
> Flyg Arlanda – St Petersburg – Murmansk (ca 5 000 SEK)
> Flyg Oslo – Kirkenes, buss Kirkenes – Murmansk (ca 5 000 SEK)
> Flyg Arlanda – Helsingfors, charterplan Helsingfors – Murmansk (ca 9 000 SEK)

Det finns andra alternativ som kan vara värda att undersöka. Oavsett vilken väg vi väljer blir det två hotellnätter i Murmansk, kostnad ca 700 SEK/natt (gäller inte charteralternativet. Där blir det en hotellnatt i Helsingfors på vägen dit. Har inget pris på det).

Datum: Vecka 29, 12-19 juli
Camp: Upper Rynda, Kolahalvön
Byte: Öring, ev röding och ev övervintrad lax
Pris: 2 700 USD, ca 17 700 SEK från Murmansk

Intresset för resorna brukar vara stort, så tveka inte att boka en plats. Att boka platsen kostar inget, men du är inte garanterad din plats förrän du betalat bokningsavgiften på 800 USD.

MVH
Johan Nygren
Gruppledare v. 29, 2014
Tfn. 070-590 75 70
E-post: johan@bigtrout.se

Detta inlägg publicerades i Allt och inget, Bilder, Flugfiske, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s